Hurkmans organiseert veiligheidsdagen gericht op bewustzijn

Er is heel veel aandacht voor veiligheid, terecht natuurlijk. Echter blijkt dit nog steeds niet voldoende om alle incidenten te voorkomen. Volgens Hurkmans gaan alleen meer toezicht en regels niet helpen.

Het gedrag is hierin één van de belangrijkste componenten. Daarom organiseert het aannemersbedrijf veiligheidsdagen die niet alleen gericht zijn op de procedures, maar vooral op bewustwording. Alle betrokkenen worden hierbij uitgenodigd: eigen personeel, inleners, ZZP’ers en onderaannemers.

Tim Lomans is HVK’er (Hogere Veiligheidskundige) bij Hurkmans en is uiteraard nauw betrokken bij de organisatie van deze dagen. Dat Hurkmans een HVK’er in dienst heeft, zegt al iets over hun intentie als het gaat om veiligheid.

Tim: “We trekken in januari een hele week uit voor deze veiligheidsdagen. Iedereen die voor ons werkt, dat zijn er zo’n 360, heeft een uitnodiging ontvangen. Dat zijn naast ons eigen personeel, waaronder ook de mensen van kantoor, de inleners, ZZP’ers en onderaannemers. Deze veiligheidsweek heeft twee doelen: we willen het veiligheidsbewustzijn vergroten en daarnaast gebruiken we deze dagen ook om de jaarlijkse, verplichte veiligheidscursussen te herhalen.

We zijn de puntjes nog op de i aan het zetten voor het exacte programma. Belangrijk is dat het geen eenrichtingsverkeer wordt, maar dat we met elkaar in gesprek gaan. Op het gebied van veiligheid komen we met gezond boerenverstand een heel eind, maar toch wijken we soms van de regels af. Hoe komt dat?”

Om het bewustzijn te stimuleren komt er een inspirerende spreker, namelijk Lars van Rode (safetyawareness.be). Lars is zelf slachtoffer van een bedrijfsongeval. Door een aanrijding met een heftruck hebben ze zijn linkeronderbeen moeten amputeren. Tim legt uit waarom voor deze spreker is gekozen: “In augustus hebben we met alle uitvoerders een sessie met hem gehad. Dat was zó indrukwekkend en heeft veel losgemaakt. Hij weet ‘veilig werken’ tastbaar te maken en zet mensen aan het denken. Op een positieve manier.”

De veiligheidsdagen worden ook ingezet om de veiligheidscursussen te geven zoals bijvoorbeeld: ‘Veilig werken langs de weg’, ‘Werken met Asbest’, ‘Hygiënisch werken’ en ‘VCA’.

Vorige
Volgende