Brabant Water verbetert veiligheid door te ‘shinen’

De afdelingen Productie en Distributie van Brabant Water hebben in de werkplaats en in het magazijn in Veghel flink ‘huisgehouden’. Vanuit het speerpunt Veilig & Gezond werken is er namelijk gewerkt aan een nog veiligere manier van werken.

Beide sectoren hebben gezamenlijk een actieplan opgesteld om de werkomgeving eens goed op te ruimen met een gestructureerde aanpak. Dit heeft uiteindelijk geleid tot goede, duidelijke en moderne verbetermaatregelen.

5S Veiligheidsmethode

Het proces is begeleid door een hogere veiligheidsdeskundige (HVK’er). Het begon met een grote schoonmaakactie gezien de aandacht voor orde en netheid in de loop van de tijd was verminderd. Een schone werkplek blijft vaker schoon én is veiliger. Uiteraard hadden medewerkers inbreng. Deze opruimactie ging volgens de zogeheten 5S methode, een manier om te zorgen voor een opgeruimde werkplek.

 1. Sorteren (Sort): neem afscheid van dingen die je niet nodig hebt
 2. Organiseren (Set in order): deel de ruimte opnieuw in
 3. Schoonmaken (Shine): een schone en nette omgeving nodigt uit om deze in stand te houden
 4. Standaardiseren (Standardize): maak standaarden en visualiseer de beste manier van werken
 5. Handhaven (Sustain): borg de nieuwe standaard

5S in de praktijk

Een mooie theorie, maar wat is er concreet op de werkplaats en in het magazijn gebeurd?

 • Allereerst is alles goed opgeruimd.
 • Vervolgens zijn er groene vluchtpaden aangebracht, voorzien van een duidelijke markering. Vergader- en doucheruimte zijn bereikbaar voor alle medewerkers. Via deze looppaden kunnen medewerkers veilig het pand binnenkomen en verlaten.

De volgende afspraken moeten door iedereen worden nageleefd:

 • Geen materiaal op de looppaden.
 • In de werkplaats zijn veiligheidsschoenen overal verplicht. In het magazijn Distributie mogen looppaden belopen worden zonder veiligheidsschoenen; buiten de looppaden is het dragen van de veiligheidsschoenen verplicht.
 • Onder de brandblusapparatuur zijn rode signaleringsvakken op de grond gemarkeerd. Op deze rode vakken mag geen materiaal geplaatst worden in verband met de directe toegankelijkheid van de blusmiddelen.
 • In geval van een calamiteit gaan alle deuren open.
 • Laat je werkplek altijd opgeruimd achter en dus niet zo:

Aanpassingen werkplaats

De werkplaats is opnieuw ingedeeld, waardoor hij overzichtelijker is geworden. Bij binnenkomst hangt een bakje met gehoorbeschermers. En er zijn nieuwe lasschermen geplaatst. Daarnaast is een sound-air-systeem geïnstalleerd bij de toegangsdeuren. Via een stoplicht wordt aangegeven of je al dan niet gehoorbeschermers moet dragen. Als een werkplek een dusdanig geluid produceert, dat schadelijk is voor het gehoor, dan gaat dit sound-air-systeem van groen (via oranje) naar rood.

Alle werkplekken zijn voorzien van een werkinstructiekaart met een QR-code. Voordat de gebruiker met een machine gaat werken, kan deze een filmpje bekijken hoe de machine gebruikt moet worden en ook welke PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) nodig zijn voor veilig en gezond werk.

Magazijn Distributie

De kolomboormachine uit het magazijn verhuist naar het opleidingscentrum in Eindhoven. Reden is dat deze machine niet thuishoort in een magazijn. Mocht een medewerker in Veghel een kolomboormachine nodig hebben, dan is deze beschikbaar in de werkplaats.

Wat staat er nog te gebeuren?

Het project is bijna afgerond. Het projectteam is met de laatste actiepunten bezig:

 • Om de veiligheid te waarborgen wordt de werkplaats, via het druppelsysteem, alleen toegankelijk voor geautoriseerde medewerkers van Productie en Distributie.
 • Er komen pictogrammen op alle toegangsdeuren om de regels te verduidelijken
 • Het nieuwe vluchtplan met de juiste looppaden wordt binnenkort opgehangen
 • De gele en witte belijning is nu van tape. Deze wordt vervangen door een coating.

Conclusie

Deze ‘5S opruimactie’ heeft niet alleen gezorgd voor een meer veilige werkplek, maar ook een meer efficiënte en prettige werkomgeving. Uiteraard vraagt een dergelijk actieplan wel om een gestructureerde aanpak. Dat is bij Brabant Water goed gelukt. Vanwege het succes krijgt dit ook vervolg bij andere sectoren van Brabant Water.

Wilt u meer informatie over deze aanpak van Brabant Water voor het veiliger en schoner maken van de werkplek, neem dan contact op met Damir Josipovic of Reinier Jansen.

Vorige
Volgende