Uitgebreide instructie voor blaasafsluitingen

Om leidingen af te sluiten tijdens werkzaamheden, worden in zowel het gas- als in het waterleidingnet zogeheten blaasafsluitingen toegepast. Deze methodiek komt vanuit de toepassing bij gas. Voor waterblazen heeft men wel wat aanpassingen moeten doen, omdat water vanzelfsprekend andere eigenschappen heeft dan gas.

Waterblazen zetten is een effectief middel om stukken leidingnet af te kunnen sluiten, zodat er zo weinig mogelijk overlast is. Het gebeurt echter wel eens dat een blaas ‘afbreekt’, met alle gevolgen van dien. Niet alleen kan het opengaan van de leiding een gevaarlijke situatie veroorzaken, de blaas blijft ergens in de leiding achter. Het is daarom belangrijk dit te voorkomen.

Een meer uitgebreide instructie zou het loslaten in een aantal gevallen kunnen voorkomen, omdat het juist aanleggen van een blaas veel specifieke handelingen met zich meebrengt. Er komt namelijk veel bij kijken. Op korte termijn komen er een gedetailleerde omschrijving en een video om de aanleg van de waterblaas uit te leggen. Uiteraard wordt nauwlettend in de gaten gehouden welk effect deze instructie heeft.

Wilt u meer weten over het toepassen van deze waterblaasafsluitingen? Neem dan contact op met Brabant Water, Muhsin Golay, telefoon 06 22 51 21 84.

Vorige
Volgende