Download veiligheidstools: Kleur zegt niet alles

De dag van de veiligheid stond het afgelopen jaar in het teken van ‘het lokaliseren van kabels en leidingen’. Door meerdere incidenten, waaronder één met dodelijke afloop, hebben vooral aannemers er belang bij dat we hier veel aandacht voor blijven hebben.

Daarom delen wij onderstaande toolboxen die kunnen bijdragen aan het voorkomen van incidenten:

Doorloopschema selecteren kabels & leidingen
Toolbox ‘Verkeerde mantelbuis in gebruik voor E-kabels – Liander
Toolbox ‘kabel- en of leidingselectie’ – Gebr. Van der Steen
Brochure ‘De kleur zegt niet alles’
Voorbeelden ‘de kleur zegt niet alles’

Incident

Een paar jaar geleden heeft een noodlottig ongeval plaatsgevonden. De medewerker dacht een witte PVC waterleiding te knippen, maar het betrof een elektriciteitskabel met kunststof mantel die verkleurd was (wit) met ongeveer dezelfde diameter als een PVC waterleiding.

Wat is er gebeurd?

Bij de afronding van een saneringsproject moest nog maar één wateraansluiting van een woningboerderij overgezet worden en enkele eindpunten in de hoofdleiding geplaatst worden. Op verzoek van de bewoner werd het terrein zoveel mogelijk ontzien. Aan de hand van de KLIC is begonnen met het zoeken naar de waterhuisaansluiting. De dienstkraan was niet bruikbaar door de geplaatste gastank. Na lang zoeken werd de mogelijke witte PVC 25mm leiding van ongeveer 80cm onder het straatwerk gevonden.

De leiding/waterhuisaansluiting is beoordeeld en op basis van kleur, diameter, geluid en vergelijkbare aangetroffen situaties in de omgeving werd de conclusie getrokken dat dit de huisaansluiting zou moeten zijn. Er werd afgesproken dat één van de collega’s de huisaansluiting van het water over ging zetten. In de veronderstelling dat het een waterleiding was, heeft hij de leiding met een PE tang geknipt in het onderheulde deel van het montagegat. De collega is door elektrocutie overleden. Daarnaast bleef hij onder spanning staan, waarbij te hulp geschoten collega’s ook een schok kregen. Zij dachten namelijk dat hij onwel was geworden en hadden niet in de gaten dat hij een 4x50AL laagspanningskabel geknipt had in plaats van een waterleiding. Er hadden dus nog meer slachtoffers kunnen vallen.

Overigens is dit niet het enige incident op dit gebied. Er zijn meer voorvallen bekend waarbij personen het met lichte verwondingen afbrengen of enorm geschrokken zijn. Zij hebben het er met veel geluk goed van afgebracht. Het is natuurlijk beter om te voorkomen dan te genezen, als dat al mogelijk is.

Toolboxen: download en deel ze

Het is niet te voorkomen dat ondergrondse werkzaamheden in de nabijheid van onder spanning staande kabels gebeurt. Dit brengt risico’s met zich mee. Bovenstaande toolboxen en voorbeelden kunnen bijdragen aan het veiliger werken in deze omgeving. Download ze en deel ze met je collega’s.

De selectieprocedures voor kabels en leidingen blijven in ontwikkeling om ongevallen te voorkomen. Hebt u daar een voorbeelden van, of informatie die hier een bijdrage aan levert? Deel ze met ons, info@synfra.nl

Doorloopschema selecteren kabels & leidingen – Klik voor een vergroting en downloadbare versie (pdf)

Vorige
Volgende