Toolboxen over vervoer gasbuizen en gietijzeren gasleidingen

Enexis heeft twee toolboxen gedeeld:

  • Vervoer van 12 meter gasbuizen – suggesties voor veilige oplossingen
  • Verwijderen gietijzeren gasleidingen – werkmethoden en gereedschap

Vervoer van 12 meter gasbuizen – suggesties voor veilige oplossingen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Transport van goederen is een onderwerp wat tijdens fysieke schouw goed met betrokken partijen moet worden afgestemd. Het is vanzelfsprekend dat vervoer moet voldoen aan de wet-en regelgeving. Het is de verantwoordelijkheid van de aannemer om, indien nodig, te zorgen voor veilig vervoer van opslaglocatie naar werklocatie. Deze toolbox legt uit wat dat in de praktijk betekent.


Verwijderen gietijzeren gasleidingen – werkmethoden en gereedschap

Op gassaneringsprojecten komt het regelmatig voor dat gietijzeren (GGY of NGY) gasleidingen verwijderd moeten worden. In de praktijk worden er diverse methodes gehanteerd om dit te realiseren. Onlangs is een OGB gemaakt waarin zorg uit is gesproken over het gebruik van de voorhamer. Bij het vervangen van gietijzeren hoofdleidingen dient het start-/eindpunt onderbroken te worden van de bestaande leiding. Met deze toolbox wordt op volgorde van meest veilige methode weergegeven welke drie manieren op dit moment worden toegepast. Uitgangspunt bij deze methodes is dat leidingen vooraf druk- & gasloos zijn gemaakt conform volgende VWI’s:

  • VWI G-20 LD-leidingen veilig in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen
  • VWI G-21 HD-leidingen veilig in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen

Vorige
Volgende