Bron: Bouwend Nederland
Op de website debouwmaakthetveilig.nl biedt Bouwend Nederland praktische informatie over veiligheid in het algemeen en specifiek gericht op veiligheidscultuur.
Als het gaat om veiligheid, wegen onzichtbare factoren vaak het zwaarst. Want wat heb je aan een helm als mensen ‘m niet opdoen, regels die niet worden nageleefd of bordjes waar niemand naar kijkt. Het belang zien van veiligheidsmaatregelen, het bespreekbaar maken van onveilig gedrag en het geven van het goede voorbeeld zijn de basis voor het succes van elke maatregel of tool. Gedrag dus. En een cultuur die goed gedrag bevordert.
Bron: Bouwend Nederland
Op de website debouwmaakthetveilig.nl biedt Bouwend Nederland praktische informatie over veiligheid in het algemeen en specifiek gericht op veiligheidscultuur.
Het volledige ICT-platform gaat op 1 maart 2023 ‘uit de lucht’ en is vanaf die datum niet meer toegankelijk.
BEIVIAG heeft een nieuwe flyer gepubliceerd waarin twee incidenten met leerlingmonteurs worden besproken.
Per 1 januari 2023 is de coördinatie van perceel 4b overgedragen van Enexis aan Brabant Water.
In de gemeente Tilburg worden door BAM gasleidingen gesaneerd. Ondanks het juist uitvoeren van de procedures, werd het werk tóch stilgelegd omwille van de veiligheid.
Per half december is Cor Lievers gestart als bestuurslid van Synfra. Na de wisselingen in september is met Cor het bestuur weer op volle sterkte.
We hebben, zacht uitgedrukt, een bewogen jaar achter de rug. Als we erop terugkijken, dan zal iedereen binnen Synfra dat beamen. We kunnen stellen dat het spannende tijden zijn waarin er veel gevraagd is en wordt van onze flexibiliteit.
Zo vlak voor het einde van het jaar hebben we een bijzonder moment te vieren! Met trots kunnen we melden dat alle Synfra-partijen gecertificeerd zijn voor trede 3 van de Veiligheidsladder. En sommigen staan zelfs al op trede 4.
Opnieuw heeft de werkgroep Leren van E-incidenten een nieuwe flyer opgesteld: ‘risico’s vrije gasuitstroom voor elektramonteurs’.
Onder het mom van kennisdeling heeft KLO video’s gemaakt om te laten zien hoe je per functie graafschade kan voorkomen.
Gebaseerd op incidenten uit de praktijk zijn er twee nieuwe toolboxflyers verschenen op de site van BEI VIAG. Deze gaan over werkzaamheden in de meterkast.
Onlangs vond bij Van Vulpen een incident met een shovel plaats. Overigens staat deze niet op zichzelf, er gebeuren in Nederland namelijk jaarlijks heel veel vergelijkbare incidenten.
In het derde kwartaal van 2022 hebben er meerdere wisselingen plaatsgevonden in het bestuur van Synfra. Robert Wassing en Dirk van de Reepe verlaten het bestuur, Peter Lemmens treedt namens Enexis toe.
Om schade te voorkomen tijdens het graven geldt al enkele jaren de zogenoemde CROW 500-norm. De CROW 500 is sinds 1 januari 2017 van kracht en is vanaf 1 januari 2022 verplicht.
Conform de afspraken in de aanbesteding worden halfjaarlijks de bestekstarieven geïndexeerd op 1 april en op 1 oktober. In het bestek is de indexformule opgenomen en de indexering per 1 oktober 2022 is vastgesteld op 5,75%.
Per 1 september 2022 is het kantoor van Synfra verhuisd van Den Bosch naar Eindhoven. Het Eindhovense gebied Strijp-S is één van de voormalige Philips werkterreinen waar nu veel bedrijven en woningen zijn gevestigd. Synfra heeft haar kantoor in het gebouw Videolab samen met andere organisaties.
Zomerinterview met Synfra-voorzitter Eddy Toonen.
Op de website van BEIVIAG zijn twee nieuwe toolboxen gepubliceerd:
Bij de ontwikkeling van bouwprojecten heb je te maken met kabels en leidingen. Dit vraagt om vroegtijdige afstemming en informatie-uitwisseling met de netwerkbedrijven.
Op initiatief van Synfra zijn Van Vulpen, Enexis en Brabant Water in 2021 gestart met een pilot om aan te tonen dat het veiliger én efficiënter is om een weg volledig af te sluiten en een wegomleiding in te stellen tegenover van wat nu standaard is: beperkte verkeersmaatregelen waarbij de weg zoveel mogelijk opengehouden wordt. De resultaten van deze pilot zijn nu bekend en bewijzen de positieve effecten van ‘Afsluiten tenzij’.
Door de werkgroep Leren van Incidenten (onderdeel van de Groep Veiligheid Regelgeving Plus (GVR+) zijn vier nieuwe reflectiekaarten over gas- en elektriciteitsincidenten opgesteld. De kaarten bieden een laagdrempelige manier om met elkaar over incidenten in gesprek te gaan. Je kunt ze nu gratis aanvragen.