Van Vulpen deelt ervaring shovel incident

Onlangs vond bij Van Vulpen een incident met een shovel plaats. Overigens staat deze niet op zichzelf, er gebeuren in Nederland namelijk jaarlijks heel veel vergelijkbare incidenten.

Gelukkig bleef het bij Van Vulpen bij materiële schade, en zijn de medewerkers inmiddels bijgekomen van de schrik. Maar het komt regelmatig voor dat er zeer ernstig letsel bij komt, of erger. Niet alleen voor medewerkers, maar ook voor omstanders. Van Vulpen kiest er daarom bewust voor om dit incident veel aandacht te geven, zodat deze kennis en ervaring kan bijdragen aan het voorkomen van dit soort ongevallen.

In dit specifieke geval moest de chauffeur vanuit de zwenk kiepen, omdat er objecten in de weg stonden. De chauffeur heeft niet goed gekeken naar de ondergrond en heeft daarom niet gezien dat er een verspoeling was geweest. Hierdoor zakte namelijk het wiel weg en viel de shovel om.

Gelukkig reageerde de chauffeur alert en wist dat hij zich schrap moest zetten in de cabine in plaats van uit de shovel te springen. Dat heeft de schade heel erg beperkt. Het gevaar is anders namelijk dat de shovel (geen lichtgewicht) op de medewerker terecht komt.

Van Vulpen heeft scherpe randvoorwaarden voor het gebruik van een shovel:

  • Je moet in het bezit zijn van een shovel certificaat
  • En een T-rijbewijs
  • Je gebruikt alleen je eigen voertuig button
  • Voer altijd een LMRA uit voordat je gaat werken (Laatste Minuut Risico Analyse). Let hierbij specifiek op de risico’s in de omgeving, bijvoorbeeld de ondergrond.
  • Doe altijd je gordel om. Ook al gebruik je ‘m maar heel kort en/of moet je vaak in en uit stappen. Het is ongemakkelijk, maar kan je leven redden wanneer het toch mis gaat.

Voor de complete instructie heeft Van Vulpen deze toolbox gemaakt en instructievideo die daar bij hoort. Voorkom incidenten en bekijk en verspreid deze informatie.

Toolbox shovel

Instructievideo shovel

Synfra bedankt Van Vulpen en specifiek de betrokken medewerkers voor het delen van deze informatie.

Vorige
Volgende