Toolboxflyers elektriciteit en gas: meterkast

Gebaseerd op incidenten uit de praktijk zijn er twee nieuwe toolboxflyers verschenen op de site van BEI VIAG.  Deze gaan over werkzaamheden in de meterkast.

In Nederland werken netbeheerders en aannemers samen bij het registreren, bespreken en analyseren van incidenten die plaatsvonden bij het werken aan energienetten. De focus ligt op het werken onder spanning of met vrije gasuitstroom. Gebaseerd op incidenten uit de praktijk worden onder andere toolboxflyers opgesteld. Deze worden openbaar gepubliceerd op de website van BEI VIAG. Onlangs zijn er twee nieuwe verschenen over werkzaamheden in de meterkast.


Toolboxflyer gas: Gasuitstroom bij verwijderen aansluitleiding

Deze flyer bespreekt een incident waarbij een onder druk staande aansluitleiding wordt geknipt in de meterkast van een woning. Door het knippen ontstaat onverwachts een gevaarlijke vrije gasuitstroom. De monteur schrikt en probeert instinctief de uitstroom te stoppen met een doek en tape. Dit eerste instinct om een gaslek te dichten is levensgevaarlijk! Pas na het afplakken verlaat de monteur zijn werkplek. Zijn collega’s zijn niet in de buurt aanwezig.


Toolboxflyer elektriciteit: Brandwonden door reparatiewerkzaamheden

Een monteur wordt naar een urgente storing in een woning gestuurd. Tijdens het storingsherstel worden meerdere stopmomenten genegeerd. Er ontstaat uiteindelijk kortsluiting wanneer de monteur een stukje isolatietape ziet loshangen en probeert terug te duwen met zijn schroevendraaier. Hierbij draagt hij geen beschermingsmiddelen. Er ontstaat een vlamboog en de monteur loopt meerdere brandwonden op.

Vorige
Volgende