Toolboxflyers elektriciteit: het belang van goede begeleiding leerlingmonteurs

BEIVIAG heeft een nieuwe flyer gepubliceerd waarin twee incidenten met leerlingmonteurs worden besproken.

Leerlingmonteurs gaan met de beste bedoelingen aan het werk met elektrotechnische werkzaamheden. Maar vaak worden ze niet goed begeleid en onderschatten de risico’s van het werk.

In het eerste incident dat in de flyer wordt besproken monteert een leerling een deurschakelaar aan het kozijn van een station. Als hij hiermee klaar is, besluit hij op eigen houtje in het station wat oude bedrading te verwijderen. Hij veroorzaakt hierbij kortsluiting. De werkbegeleider was in zijn bus een nieuwe klus aan het voorbereiden en hoort een knal. Gelukkig loopt niemand letsel op, maar zowel leerling als begeleider zijn flink geschrokken.

Bij het tweede incident zijn ervaren monteurs bezig met het verwijderen van huisaansluitkasten. Ze besteden geen aandacht aan een leerling die last-minute met hen is meegestuurd. De leerling verveelt zich en besluit om zichzelf nuttig te maken. Hij wil een kast aan het einde van de gang verwijderen en knipt als eerste de voedende kabel door. Deze kabel blijkt nog onder spanning te staan en er ontstaat een vlamboog. De leerling loopt brandwonden op aan zijn handen en gezicht.

Aandachtspunten en maatregelen bij deze incidenten

Leerlingmonteurs zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico’s van elektrotechnische werkzaamheden. Regelgeving schrijft daarom voor dat medewerkers in opleiding alleen activiteiten mogen uitvoeren wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. In de BEI regelgeving is onder andere vastgelegd dat:

  • Een werkbegeleider volledig verantwoordelijk is voor alels wat een leerlingmonteur doet en hem of haar voortdurend moet begeleiden.
  • Een leidinggevende vooraf afspraken over de begeleiding van een leerlingmonteur moet vastleggen in een document. Hierin staat helder wie een leerlingmonteur begeleidt en wat voor werk wel en niet mag worden uitgevoerd.

Lees in de flyer de volledige omschrijving van de incidenten en bijhorende reflectie- en discussievragen.

Heb je behoefte aan meer informatie of heb je vragen? Neem contact op via werkgroep@e-incidenten.nl

Vorige
Volgende