De voordelen van ‘volledig afsluiten bij werkzaamheden’ in beeld

Animatie met uitleg van de vier voordelen van de werkmethode ‘volledig afsluiten bij werkzaamheden’.

Vorig jaar kwam het eindrapport ‘Afsluiten tenzij’ uit. Dit was naar aanleiding van een pilot op initiatief van Synfra, Van Vulpen, Enexis en Brabant Water om aan te tonen dat het veiliger én efficiënter is om een weg volledig af te sluiten en een wegomleiding in te stellen. Inmiddels zijn we weer een fase verder en worden de eerste stappen in de implementatie gezet.

De definitie van volledig afsluiten bij werkzaamheden luidt als volgt:
Volledig afsluiten bij werkzaamheden betekent dat we voor het uitvoeren van ondergrondse werkzaamheden als standaard uitgangspunt hanteren dat het gehele werkgebied of weg wordt afgesloten voor weggebruikers. Tenzij het bij hoge uitzondering niet mogelijk blijkt te zijn.

Waar voorheen de methode ‘afsluiten tenzij’ genoemd werd, is dat nu ‘volledig afsluiten bij werkzaamheden‘. Vooral omdat de ‘tenzij’ zo minimaal is dat het uitgangspunt altijd ‘volledig afsluiten’ is.

Vier voordelen ‘volledig afsluiten’

De weg volledig afsluiten kent vier grote voordelen:

   1. Het volledig afsluiten is veel veiliger
    Voor medewerkers, omwonenden en weggebruikers. Je creëert een veel veiligere situatie voor iedereen. Met name wordt het risico op aanrijgevaar sterk verlaagd.
   2. We voldoen hiermee aan de Arbeidsomstandighedenwet
    De Arbeidsomstandighedenwet omschrijft namelijk dat gevaren en risico’s in eerste instantie bij de bron voorkomen dienen te worden. Door het wegnemen van het verkeer als bron, is het gevaar op aanrijgevaar veel kleiner.
   3. Er is veel meer werkruimte en ruimte voor opslag
    Hierdoor zijn er minder transportbewegingen in de directe omgeving en omliggende straten, wat veiliger is. Materialen zijn beter bereikbaar, omdat er meer ruimte is. Het werkt daarmee efficiënter, waardoor werkzaamheden eerder zijn afgerond.
   4. Het volledig afsluiten is duidelijker voor omwonenden en weggebruikers
    De situatie is helder: je kan er niet door en dient de omleiding te volgen. Dit is de hele periode van werkzaamheden hetzelfde en wisselt niet elke paar dagen. Duidelijk voor iedereen, en daarmee ook veiliger, prettiger en beter te accepteren.

  Animatie

  Bekijk hieronder de animatie met de uitleg van deze maatregel:

  Meer informatie

  Heb je vragen en/of opmerkingen over de methode ‘volledig afsluiten bij werkzaamheden’? Neem dan contact op met Synfra via info@synfra.nl

  Het eindrapport is als pdf beschikbaar en te downloaden via deze pagina (onderaan).

  Vorige
  Volgende