Gemeenten staan achter ‘volledig afsluiten’

Gemeenten tekenen het symbolische convenant voor de werkmethode ‘volledig afsluiten‘.

Na een succesvolle pilot in 2022 is in het voorjaar van 2023 gestart met de implementatie van de werkmethode ‘volledig afsluiten*’. Netbeheerders en aannemers hebben de werkmethode omarmd. Projectleider Tom Tergau gaat bij gemeenten op bezoek om het proces en de voor- en nadelen te bespreken. En inmiddels hebben de eerste gemeenten het symbolische convenant getekend.

Veiligheid krijgt prioriteit

Het symbolische convenant geeft aan dat de gemeente veilig samenwerken hoge prioriteit geeft. Het gaat om het creëren van een veilige omgeving voor omwonenden, verkeersdeelnemers en medewerkers bij ondergrondse werkzaamheden. Dit gebeurt door de werkmethode ‘volledig afsluiten’ als uitgangspunt te nemen. De gemeenten die hebben getekend zijn Tilburg, Breda, Altena, Bergen op Zoom, Roosendaal, Dongen, Drimmelen (zie foto), Geertruidenberg, Halderberge en Woensdrecht. De komende periode volgen nog andere gemeenten.

Wanneer er in de grond moet worden gewerkt, is de gemeente daar nauw bij betrokken. Voor hen ligt de zorg logischerwijs bij de inwoners en ondernemers. Werkzaamheden zorgen altijd voor overlast, ongeacht of de weg volledig wordt afgesloten of niet. Inmiddels blijkt dat in de perceptie van omwonenden en verkeersdeelnemers er zeker niet meer overlast wordt ervaren wanneer de weg volledig wordt afgesloten. Naast dat het veel veiliger is voor alle betrokkenen, kan er veel efficiënter worden gewerkt waardoor de werkzaamheden eerder klaar zijn. Dat laat ook het recente voorbeeld in Tilburg zien.

Mooi voorbeeld in Tilburg

In het Brabants Dagblad is te lezen dat de gemeente Tilburg midden in het centrum heeft gekozen voor volledig afsluiten. Niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook omdat werkzaamheden eerder klaar zijn. In plaats van 8 tot 9 weken, ligt de weg nu slechts 16 dagen open.

Waarom volledig afsluiten?

De weg volledig afsluiten kent vier grote voordelen:

 1. Het volledig afsluiten is veel veiliger
  Voor medewerkers, omwonenden en weggebruikers. Je creëert een veel veiligere situatie voor iedereen. Met name wordt het risico op aanrijdgevaar sterk verlaagd.
 2. We voldoen hiermee aan de Arbeidsomstandighedenwet
  De Arbeidsomstandighedenwet omschrijft namelijk dat gevaren en risico’s in eerste instantie bij de bron voorkomen dienen te worden. Door het wegnemen van het verkeer als bron, is het gevaar op aanrijdgevaar veel kleiner.
 3. Werkzaamheden zijn eerder afgerond
  Er is veel meer werkruimte en ruimte voor opslag. Hierdoor zijn er minder transportbewegingen in de directe omgeving en omliggende straten, wat veiliger is. Materialen zijn beter bereikbaar, omdat er meer ruimte is. Het werkt daarmee efficiënter, waardoor werkzaamheden eerder zijn afgerond.
 4. Het volledig afsluiten is duidelijker voor omwonenden en weggebruikers
  De situatie is helder: je kan er niet door en dient de omleiding te volgen. Dit is de hele periode van werkzaamheden hetzelfde en wisselt niet elke paar dagen. Duidelijk voor iedereen, en daarmee ook veiliger, prettiger en beter te accepteren.

Meer informatie over ‘volledig afsluiten’ vind je op de site van Synfra.

*De definitie van volledig afsluiten bij werkzaamheden luidt als volgt: Volledig afsluiten bij werkzaamheden betekent dat we voor het uitvoeren van ondergrondse werkzaamheden als standaard uitgangspunt hanteren dat het gehele werkgebied of weg wordt afgesloten voor weggebruikers. Tenzij het bij hoge uitzondering niet mogelijk blijkt te zijn.

Vorige
Volgende