21 maart 2021nieuws

Bron: Bouwend Nederland

Op 24 maart 2021 vindt de vijfde editie van de Bewust Veilig-dag plaats. Op die dag staan honderden bedrijven in de bouw, infra, techniek en onderhoudssector extra stil bij veiligheid op de bouwplaats. Ieder bedrijf kan hier op zijn eigen manier invulling aan geven, de thema’s kiezen die het meest voor hen van belang zijn en activiteiten organiseren. We reiken graag enkele hulpmiddelen aan.

Vanuit de Bewust Veilig-organisatie wordt een online escaperoom georganiseerd waarin je allerlei veiligheidsissues moet oplossen om te kunnen ‘ontsnappen’. Het gaat daarbij niet om snelheid, want bij veiligheid is haast meestal juist niet verstandig. Je kunt punten halen door voor een veilige oplossing te kiezen en de tien beste spelers winnen een leuke prijs. De escaperoom is individueel te spelen (teamwork in deze coronatijd is niet goed te realiseren) via een mobiele telefoon. De escaperoom is op drie tijdstippen te spelen (09.00 uur, 12.00 uur en 15.00 uur) en duurt ongeveer een half uur. Aanmelden kan op Bewustveilig.com.

Print de krant voor je collega’s

Daarnaast wordt een digitale Bewust Veilig-krant aangeboden, die vanaf 22 maart te downloaden is op de Bewust Veilig-website. De krant wordt in zes talen uitgebracht (Nederlands, Engels, Duits, Pools, Roemeens, Turks) en bevat allerlei quizjes en weetjes over veiligheid. Daarbij wordt ingezoomd op vier thema’s:

  • Werken op hoogte
  • Werken langs de weg
  • Werken met gevaarlijke stoffen
  • Werken met elektriciteit

Degenen die zich als deelnemer aan de Bewust Veilig-dag hebben aangemeld, krijgen de Nederlandse versie per mail toegestuurd. De krant kun je downloaden, printen en bijvoorbeeld in de keet leggen. Zo is de krant voor iedereen te lezen en kan iedereen stilstaan bij veiligheid op de bouwplaats.

Tools voor je toolboxmeeting

Heb je bijvoorbeeld al eens de BNL Veilig-quiz gespeeld? Hier vind je honderden quizvragen rondom zes thema’s. De quiz kun je met je mobiele telefoon spelen en is dus heel geschikt om te gebruiken bij een coronaproof toolboxmeeting. Daarover gesproken, ken je deze toolbox al? Dit doosje met allerlei dilemma’s is hier te bestellen. De toolbox biedt de nodige handvatten om het gesprek te voeren over veiligheid op de bouwplaats.

Print een poster en verstuur een ansichtkaart

Heb je interesse in campagnemateriaal? Kijk dan op Veiligmethein.nl. Hier vind je diverse cartoons van het hein-programma die je kunt gebruiken in de bewustwording van je medewerkers van de risico’s op de bouwplaats. Speciaal voor de Bewust Veilig-dag zijn er posters en digitale ansichtkaarten ontwikkeld die je naar je collega’s kunt versturen. Deze zijn vanaf 16 maart beschikbaar op deze website.

Tip!

Als je meer wilt weten over veiligheid op de bouwplaats, neem dan eens een kijkje op Debouwmaakthetveilig.nl. Deze website is een springplank naar betrouwbare en bruikbare informatie op het gebied van veiligheid in de bouw- & infrasector. De website biedt informatie over veilig werken (arbo) en veilig bouwen (constructie en omgeving). De website is met name bedoeld voor de kleinere bouwbedrijven die geen specialisten op dit vlak in dienst hebben, maar staat natuurlijk open voor iedereen.

De Bewust Veilig-dag is een samenwerking tussen Koninklijke Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra, Techniek Nederland en Koninklijke OnderhoudNL.